Sundhed, miljø og indeklima

Annonce for Lindab Villaventilation

Det er vel kommet lidt med alderen, det med at gå op i sundhed og miljøet. Da jeg var yngre lokkede træningscenteret vel mest fordi, det gav en stram mås og en flad mave. I dag er der så meget mere i det end dét. Træning holder mit immunforsvar højt, fylder mig med energi, og gør mig stærk så jeg kan løbe, hoppe og kravle med vores datter. Vi tager også nogle aktive beslutninger i forhold til både vores sundhed og det miljø vi befinder os i. Både miljøet i det store hele billede, men også i forhold til det hus vi bor i og indeklimaet i huset. Det forklarer jeg lidt nærmere om nederst i indlægget.

Først deler jeg lidt grønne hverdags tips med jer. Nedenfor er nemlig nogle af de valg vi har taget og lever efter. Måske nogle små valg i det store hele billede, men jeg tror på at selv de små valg kan bidrage til at gøre en forskel. Det er ikke muligt for os alle at være ude og redde verden, men man kan snildt bidrage til både miljøet og vores egen sundhed.

Byg bæredygtigt
Hvis det er gået jeres næse forbi, så bor vi i et træhus. Træ er det mest bæredygtige materiale at bygge i, da cement, beton sten og stål har et stort CO2 aftryk. Træhuse er desuden varme, så vi sparer også på den front når kulden her i oktober begynder at banke på døren. Bæredygtigt træ sikrer desuden genplantning af verdens skove og bæredygtig skovdrift.

Kødfri dage
Produktionen af nogle typer kød, udgør en væsentlig årsag til menneskeskabte klimaændringer. Kvæg alene står for 10-20 procent af vores samlede klimagasudledninger.
Jeg har allerede luftet det for jer at vi har en kødfri dag i ugen, nemlig mandag. I aften står den på tomatsuppe, med grove suppehorn og hjemmelavet brød.

Spis dine træer
Vi ønsker at spise så økologisk som muligt. Fordi det er bedre for miljøet og bestemt også bedre for vores egen sundhed. Når nu vi har fået have, så er det med at udnytte at vi nu både har pære, æbler og blommer. Jeg drømmer også om at få flere lækkerier i haven som salat, grøntsager og bær. Det må komme med tiden.

Afskaf plastik indkøbsposer
Vores skuffe har tidligere været proppet med indkøbsposer, hvilket er både spild af plastik og penge. Vi har nu i stedet fået anskaffet to kæmpe poser, som vi medbringer når der skal handles ind. De er enormt praktiske da de kan genanvendes i en evighed, der kan være langt flere varer i og så har de en lang hank så man kan bære dem på skuldrene. Smart!

Indfør køb-ingenting-dage
Det er både fornuftigt for pengepungen, men også for miljøet. Man kan eksempelvis beslutte sig for, at bruge de ting man har i køkkenskabene og køleskabet til dagens mad. Eller måske indeføre køb ingenting til black friday. Er det mon nødvendigt at købe nyt hele tiden?

Kender du dit indeklima?
Luften i de rum, hvor vi opholder os, har også stor betydning for vores trivsel og velvære. Frisk luft er godt, det ved vi alle. Men det er vigtigt ikke at undervurdere at luften også er frisk indenfor. Det har jeg sat fokus på, da jeg har fået foræret en indeklimamåler af Lindab Villaventilation. Heldigvis viser den efter måling at både co2 niveau, temperatur og luftfugtigheden er god i huset. En stor del af æren kan vores ventilationssystem i huset tage, da det sørger for at luften bliver udskiftet og fugten fjernet. Det gør mig derfor heller ikke noget at læse at et sundt indeklima kan bidrage til mindre sygdom. Og undrer mig heller ikke, da jeg selv har oplevet et dårlig indeklima på to forskellige arbejdspladser i Aarhus. Det ene sted var varmt og ekstremt tørt, det andet var koldt og fugtigt. Ingen af delene var godt for sygefraværet eller for effektiviteten. Lindab Villaventilation skriver på deres facebook at man faktisk skal lufte ud 2-3 gange om dagen i 10 min. med gennemtræk, hvis ikke man har et ventilationssystem. 
Udover indeklimamåleren, har jeg fået tilsendt en radonmåler (bestil din egen her). Allerede tanken om at sætte den til, skræmmer mig lidt. For radon er den her radioaktive og kræftfremkaldende gasart som siver ind fra undergrunden. Du tænker måske at det ikke findes hvor du bor, men radon kan hverken ses, lugtes eller mærkes. Det i sig selv lyder ret skræmmende synes jeg, og så mener sundhedsstyrelsen at 350.000 boliger har et for højt niveau af gassen. Så nu hvor jeg har nået en alder hvor man er mere bevidst om sundhed, både for min egen og hele familiens skyld, så synes jeg det er på sin plads at få målt og tage tyren ved hornene, hvis målingen skulle vise noget. Heldigvis betyder det meget at vi har et godt indeklima og at luften bliver udskiftet. Det kan jeg fortælle jer mere om, om et par måneder når jeg også opdaterer jer med resultatet.