Træning for gravide

IMG_0495
Hvad kan man og hvordan må man træne når man er gravid? Jeg kan godt forstå at mange kvinder bliver usikre, for der findes virkelig ikke meget information om emnet. Når jeg selv er afsted i fitness, kan jeg også se at nogle folk sender mig underlige ansigter, når jeg står og puster og sveder. Der findes desværre frygtelig mange myter om træning når man er gravid. Apropos har jeg lige været en tur forbi min lægen, hvor vi tilfældigvis kom til at tale om, at jeg er ved at skrive en bog om træning for gravide. Hun hoppede nærmest af glæde!

Dit udgangspunkt gør en forskel
Det er klart at dit udgangspunkt gør en forskel, for den type træning du kan udføre som gravid. Alligevel har jeg mødt mange kvinder der normalt trænede hårdt 5-6 gange i ugen, der er gået helt i stå da de følte sig usikre.
Er du nybegynder kan jeg stadig anbefale dig at påbegynde træningen. Jeg synes det giver enormt meget velvære at holde sig igang og få sved på panden. Kroppen vokser jo derud af, men holder du dig igang tager du i gennemsnit 3-4 kilo mindre på end hvis du ikke træner. Træningen er desuden sund for både mor og baby. Gravide der holder sig aktive oplever langt færre komplikationer under gravidteten og fødslen, end dem der ikke er aktive.

Nybegynderen
Hvis du er helt grøn, er det selvfølgelig ikke 80 kg dødløft, burpees og et halvmarathon du skal ligge ud med. Derimod kan du sagtens både lave konditionstræning og/eller styrketræning, der giver røde kinder og gør dig forpustet. Det er helt okay at få pulsen op også når du er gravid.

Træningstypen
Er du allerede hende der fiser afsted til træningscenteret, eller hopper i løbeskoene flere gange i ugen kan du sagtens fortsætte. Da jeg i november var forbi min læge for at få bekræftet min graviditet, talte vi om at min krop er vant til hård træning, derfor kunne jeg fortsætte mit aktivitetsniveau. Det er klart at jeg undervejs har følt mig begrænset i øvelser jeg plejede at lave. Fx fungerer det ikke længere for mig, at lave almindelige pull downs (rygmaskinen, hvor man trækker stangen ned til brystet), da jeg mærker en ubehagelig spænding henover maven. Squat med 60 kg føltes fra 2. trimester heller ikke optimalt, så i stedet bruger jeg en kettlebel med mindre vægt, som jeg kan holde ved brystet. Dog kan jeg stadig udføre mange øvelser som jeg plejer, med sammen eller mindre vægt.

Med mindre du har fået andet at vide fra din læge eller jordmoder, kan jeg varmt anbefale træning for gravide.
Du får måske endda mere energi, færre cravings, mindre kvalme, færre gener og mere velvære i løbet af de 9 måneder med babybulen. Til efteråret udkommer min bog, hvor jeg selvfølelig tager højde for sundshedstyrelsens anbefalinger, har en jordmoder på sidelinien og en masse sparring med andre gravide. Jeg arbejder på at det bliver et redskab, hvor man uanset niveau får et program til alle trimestre. Jeg glæder mig helt enormt til at vise jer den <3