Slip af med svage skuldre

IMG_8285Det er efterhånden lidt tid siden, jeg lovede jer et indlæg om sunde skuldre. Så her kommer det! Der er rigtig mange mennesker der døjer med svage skuldre og skulderskader, både dem der styrketræner og dem der ikke gør. Træner man med vægte eller i maskiner, har man en tendens til at træne det man kan se i spejlet mest. Mange øvelser indeholder skub og træk, men de foregår ofte foran eller over hovedet. Bagsiden og ekstern rotation (udad rotation) er ofte overset, hvilket kan give en dårlig holdning, skuldre der vender indad og skader.
Arbejder man foran en skærm eller er man fx frisør, vil man under arbejdet rotere skulderne indad. Det skaber ligeledes en dårlig holdning, og kræver at man er opmærksom på, at få lavet nogle øvelser der kan ‘trække’ den anden vej.
s4
s3
s1 De tre øvelser på billederne, kan køres som det sidste af din træning. Det nytter ikke noget et starte med dem, hvis du efterfølgende skal køre fx chin ups. I så fald vil du være træt i nogle af de små muskler, som bruges i kombination med de store muskler.
Kør for eksempel øvelserne i et triset, hvor du skifter øvelse når du har kørt 12 gentagelser til hver arm. Hold gerne 10 sekunders pause mellem øvelserne

A1  3 x 12 trap 3 raise 30 grader
A2 3 x 12 ekstern rotation albue på knæ
A3 3 x 12 ekstern rotation low pully arm holdes i 30 grader

A1 Den første øvelse rammer det nederste af nakken og trækker dine skuldreblade sammen. Du kan også bruge en bænk til at støtte dig på.
A2 Anden øvelse træner ekstern rotation (udad rotation).
A3 Tredje øvelse gør det samme, men i en anden vinkel. Desuden skal du forsøge at holde lidt igen, når kablet forsøger at trække armen tilbage. Albuen skal holdes så stille som muligt. På billedet har jeg faktisk rykket den for meget! (Kommenter hvis i ikke forstår, så laver jeg en video) 🙂

Øvelserne køres som et supplement til dine øvrige skulder øvelser. Har du allerede meget indadroterende skuldre, kan du holde en smule igen med øvelser der trækker skuldrene frem. Fx frontraise, shoulder press og bench press.
s5Mange har begrænset mobilitet i skulderne eller svage skuldre. Igen som følge af meget træning af forsiden, stramme brystmuskler eller biceps. Har man fået en brystforstørrende operation, kan man ligeledes få stramme brystmuskler og døje med dårlige skuldre. Arbejde ved et skrivebord kan også være årsagen.
En god ide til de ovenstående øvelser er derfor, at hjælpe skulderen på vej med udstrækning.

De to øvelser på billederne giver et større stræk over bryst, skulder og biceps end du forestiller dig. På det første billede kan man gøre strækket større, ved at lade lillefingrene mødes på midten (glemte et billede). Hvis du som mig er hypermobil, skal man passe en smule på ikke at overstrække albuerne. På billede to skal man løfte hoften så langt op man kan, og trække skuldrebladene sammen. Strækket kan gøre større ved at placere fødderne på en bænk og strække dem.
Spørg endelig hvis i sidder med nogle spørgsmål! Og er der noget i ikke forstår, kan jeg som sagt uddybe med video ♥