Wellness event og konkurrence

Undgå graviditetsgener

o1

Under graviditet oplever mange at få problemer med bl.a lænd og bækkenbund. Kroppen gennemgår mange hormonelle forandringer som kan stresse kroppen. Derudover belastes man som gravid også af den voksende babybule. I takt med at vores lille pige vokser sig større inde i maven på mig, vil hun komme til at trykke på organerne omkring og gør det allerede en smule nu.

Forbyggelse af bækkenløsning, bækkensmerter, rygsmerter, svangerskabsforgiftning, hovedpine og plukkeveer. Som i ved er min plan at træne, så langt hen imod termin som muligt. Jeg tror på at en stærk krop er en stor fordel under/efter graviditet og fødsel. Derfor har jeg allieret mig med Ivar fra Aarhus Osteopati, for at forebygge ovenstående graviditetsgener. Indtil nu er jeg sluppet forholdvis let omkring min graviditet, hvilket jeg er overbevist om skyldes min træning og livsstil. Dog har jeg i forbindelse med vores flyrejse til Maldiverne fået irritation omkring min lænd. Siden vi er kommet hjem er jeg kun generet af det indimellem.  Jeg mærker det ofte morgenen når jeg tager de første skridt fra sengen. Jeg har tidligere fået at vide at min lænd er en smule stiv, men har aldrig haft gener før nu. Derfor er jeg overbevist om, at graviditeten spiller en rolle. Desuden er jeg blevet introduceret for hovedpine efter jeg er blevet gravid, hvilket før var en by i Rusland!

Hvad er osteopati?
En osteopat undersøger og behandler alle kroppens systemer – knogler, muskler, nerver, lymfe, organer og blodkar. Under min behandling hos Ivar betragter han derfor kroppen som en helhed. Formålet med osteopati er at genoprette balance i og mellem systemerne, hvilket hjælper kroppen til at genvinde sin normale funktion og helbrede sig selv.
​Hvad der kommer ud af balance et sted i kroppen, kan og vil have påvirkning et andet sted. Det vil sige at en osteopat ikke alene behandler selve skaden, men også andre systemer og dele af kroppen der har indflydelse på symptombilledet. Hvis en cykel bliver brugt i længere periode, med en eller flere mangler (punkteret dæk, fejl i gearskiftet eller rusten kæde), går det ud over cyklen som helhed. Det samme kan siges om kroppen.
Jeg kan enormt godt lide tanken om, at hele kroppen bliver taget i betragtning så man ikke udelukkende symptombehandler.

Årsagen til mine gener og sammenhæng med graviditeten
– Nedsat kranio sakral bevægelighed i på begge ydersider af hovedet samt bagpå

– Låsning i de øverste nakkehvirvler

– Spændinger i brystkassen

– Spændinger omkring leveren

– Spændinger i højre side af ryggen (øverst i lænden og nederst i lænden)

Ivar fandt og behandlede ovenstående punkter og forklarer det således:
Når kvinder bliver gravide øges den samlede mængde af hormoner i kroppen. Disse hormoner vil ofte stresse blodssystemet, især det venøse blodssystem. Den udløsende faktor har været flyrejsen, da trykket i flyet stresser det venøse system yderligere. For at det venøse system kan fungere godt i graviditeten, skal nerveforsyningen til organerne være optimal. Låsninger i nakken og nedsat kranio sakral bevægelighed skal derfor behandles. Brystkassen skal være bevægelig, da blodet starter og slutter i brystkassen – jo mere spænding i brystkassen, desto større tryk som gør det sværere for blodet, at returneres til hjertet. Leveren skal fungere optimalt, da den dræner og renser 60-70 % af alt det blod du har brugt. Den renser samtidig alle hormoner i kroppen. Grunden til at du oplever stivhed og spænding i lænden om morgenen, er fordi at blodet ophobes i og omkring området om natten. Dette presser på omliggende strukturer indtil du kommer igang. Grunden til at du får hovedpine, når du sidder foran computeren er, at blodet fra hovedet har svært ved at returner til hjertet når skuldrene falder forover. Ryggen falder sammen og trykket i brystkassen stiger. Samtidig medfører den nedsatte kranio sakrale bevægelighed, at der ikke er så stor plads i hovedet som der skal være.

Behandlingsforløb
Planen er nu at jeg frem mod termin, fortsætter mit forløb hos Aarhus Osteopati. At være fri for graviditetsgener ligger højt på min prioritetsliste. Jeg hører om enormt mange kvinder, der døjer med diverse problemer under graviditet. Derfor synes jeg det er oplagt at komme i gode hænder, før det hæmmer ens hverdag alt for meget.
Både min veninde og flere af jer der følger med på instagram, har berettet om enormt gode oplevelser med alt fra løbeskader til graviditetsgener. Skulle du som have lyst til at læse mere om behandling af gener i forbindelse med graviditet. Så kan i finde en masse spændende information her
Du eller dine læsere kan læse mere om graviditetsgener her.

Har nogle af jer oplevet gener under graviditet, som har hindret jer i jeres hverdag? Og mon i har fået behandling for det?

14 kommentarer

 • Maiken Nielsen

  Fedt med lidt inspiration her til det sidste inden termin! Har 4 uger igen inden vores lille pige kommer – og har trænet hver uge trods kvalme i første trimester, træthed og udmattelse, stigende vægt og halsbrand i sidste trimester.. Er først begyndt at have lidt med ryggen nu og er sikker på at jeg har sluppet billigt pga vedligeholdelse af træning og aktivitet i form af gåture og svømning de dage træning ikke lige kunne overskues!
  Held og lykke med graviditeten herfra.. :-kr

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Det er vigtigt at påpege, at svangerskabsforgiftning ikke er en graviditetsgene men en sygelig tilstand som kan opstå under svangerskabet i forskellig grad. Det er ikke muligt at forebygge denne tilstand, og kan kun symptomlindres, men ikke behandles. Den egentlige behandling består i at afvikle svangerskabet i form af en forløsning, hvorfor man ofte ser igangsættelse afhængig af gestationsalder som bedste løsning. (Mvh. Jordemoderen) 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette Lyngholm

   Hej Marie,
   Fedt med input fra en jordmord 🙂
   Nu ved jeg intet om svangerskabsforgiftning, men har blot læst mig til følgende på Aarhus Osteopati.

   “Svangerskabsforgiftning er en tilstand hvor blodtrykket er for højt og der er udskillelse af protein (æggehvide) i urinen. Denne tilstand forekommer ca. hos 3 % af alle gravide efter 20 graviditetsuge. Symptomer på svangerskabsforgiftning er hovedpine, synsforstyrrelser, væske i kroppen, kvalme og mavesmerter. Årsager er ukendt til svangerskabsforgiftning men dysfunktioner i organsystemet, særligt de organer der styrer og regulerer blodsystemet såsom nyrerne, kan være medvirkende til svangerskabsforgiftning. Nyrerne styrer blodtrykket i kroppen via væskebalancen i kroppen og udskillelse af affaldsstoffer via urin. Nyrerne og det øvrige organsystem kan påvirkes negativt ved nakkeproblemer, dysfunktion i kraniet, dysfunktion i hormonsystemet og ved rygproblemer.”

   Jeg tænker derfor på, om det mon ikke er muligt at forebygge? Eller i hvert fald tage højde for at optimere disse funktioner i kroppen, så de ikke påvirker at risikoen bliver højere? 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie

   Desværre kender man ikke årsagen til svangerskabsforgiftning, og derfor kan man ikke sætte forebyggende ind. Man kan symptombehandles med blodtrykssænkende medicin mv. Og det er da muligt at man til en vis grad, kan gøre sit for at holde blodtrykket stabilt. Desværre kan denne sygdom ramme alle gravide, uafhængigt af eventuelle forebyggende tiltag. Det mest forebyggende man kan foretage sig er at være opmærksom på son egen krop, og reagere såfremt man føler en ubalance i kroppen. På denne måde kan man fange de fleste tilfælde af svangerskabsforgiftning inden de udvikler sig i en alvorlig retning. Symptomerne er generel utilpashed, stærk pandehovedpine, flimren for øjnene, svimmelhed, stakåndethed, smerter i epigastriet og under højre kuvatur, forhøjet Blodtryk og protein i urinen.
   Det et dog værd at have for øje at disse symptomer til en vis grad også kan være en naturlig del og ufarlig del af det at være gravid. Så vigtigt at sørge for at kroppen er i balance, væske depoterne er fyldt op og man får den nødvendige hvile 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cille

  Jeg er har en søn på 1 år og er gravid igen med termin d. 9. Juli.
  I min første graviditet var jeg meget plaget af opkast og kvalme de første 4 måneder. Jeg havde nok en måned midt i graviditeten, hvor jeg var 100% på toppen. Så startede halsbranden.
  Til gengæld har det kun været disse ting der har generet mig. Jeg styrketrænede 5 gange ugentlig før min graviditet og det fortsatte jeg faktisk med gennem hele min graviditet. Det hjalp mig utroligt meget. Den sidste måned skruede jeg gevaldigt ned for styrketræningen og tog kun let belastning og ellers cardio. Men jeg trænede faktisk så sent som aftenen inden vandet gik.
  Denne gang har jeg desværre ikke haft lige så god mulighed for at træne så ofte, da jeg har arbejde og en søn der skal passes bagefter. Når det så bliver aften – så er der ikke mere energi tilbage. Personligt er jeg helt sikker på at min gode form også bidrog til at min fødsel gik utrolig nemt. ☺️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette Lyngholm

   Stort tillykke med graviditeten. Du har termin 9 dage før mig! Træning kræver tid, faktisk hører jeg fra flere kvinder at 2. graviditet kan være en større udfordring da man i forvejen har en lille der skal passes. Men dejligt at høre dine erfaringer med et højt aktivitetsniveau! Jeg synes også min graviditet indtil nu er gået helt fantastisk, jeg er sikker på at min træning har rigtig stor betydning. Jeg krydser fingre for, at min kombination af forløbet hos Ivar og min livsstil bærer frugt under resten af graviditeten også. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kirstine

  Jeg var i ekstrem god form da jeg blev gravid og trænede fornuftigt de første 17 uger. Jeg var sengeliggende de sidste 4 måneder af min graviditet og fødte en måned for tidligt. Var sågar i fødsel allerede 8 uger for tidligt og dem blev stoppet, man skal passe på for har man plukveer kan det påvirke livmoderhalsen særligt hvis man træner og ligger pres på den. Så det er ikke bare bækkenløsning, kan være plukveer som er så kraftige at de påvirker kroppen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette Lyngholm

   Plukveer er faktisk også en af de ting, som de forebygger hos osteopaterne i Aarhus. Det kan have en sammenhæng med bl.a stress, kranielle dysfunktioner, nakkeproblemer eller rygproblemer. Tror det vil være en øjenåbner for mange at komme forbi en osteopat, da man ikke altid mærker at man render rundt med spændinger eller låsninger. Sådan var det i hvert fald for mit vedkommende. Håber andre kan finde inspiration til måske selv at give dem et besøg. Jeg ser det som en enormt god investering, for hvem vil ikke gerne slippe for gener under graviditet. Om de så kan afhjælpe alle scenarier ved jeg ikke. Men nu er jeg typen der godt kan lide at helgardere 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Annemette

  Jeg var i god form da jeg blev gravid(styrketræning og løb) og fortsatte også min træning de første 5 måneder trods voldsom kvalme. Jeg besvimede en dag efter en træning (30 min træning) blev meget forskrækket over episoden da jeg ellers havde følt jeg lyttede til min krop. Jeg fortsatte med at træne, men med mindre vægt på da jeg var meget bange for at det skulle ske igen. Da jeg er 6 måneder henne får jeg rigtig mange plukveer når jeg laver noget, selv bare en gåtur udløser dem. Jeg beslutter mig for at stoppe træningen og kaster mig ud i svømning 3 gange om ugen som jeg fortsætter med indtil 6 dage før fødslen. Så for mit vedkommende måtte jeg justere en del i min træning, men blev utrolig glad for svømmehallen, det kan varmt anbefales😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette Lyngholm

   Svømning skulle også være skånsom for kroppen og især vores led. Det er også godt til genoptræning og til folk der ikke tåler for stor belastning. Synes der er super at du alligevel fandt en måde at være aktiv på. Det vil jeg huske hvis jeg kommer i samme situation. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • C

  Jeg var i god form inden min graviditet, da jeg blev gravid tilrettelagde jeg træning efter min graviditet, og jeg har været meget opmærksom på at forebygge alt det, du nævner. Idag – 7 måneder henne – er jeg sengeliggende med bækkenløsning. Det er meget fint, man tror alt kan forebygges, men det er fandme ærgeligt for os, der har bækkenløsning – og ikke “bare” bækkensmerter – og virkelig været obs på det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette Lyngholm

   Det er netop årsagen til, at jeg har valgt at gå hos Aarhus Osteopati. Selvom min krop er stærk, og jeg selv gør alt hvad jeg kan for at få den bedste graviditet, så er der alligevel områder jeg ikke selv har mulighed for at påvirke. (Eller selv har været klar over at kunne optimeres)
   Har du mon overvejet at få behandling på nuværende tidspunkt?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • C

   Jeg har fået behandling inden generne kom, også i et forsøg på at forebygge det. Men sådan er livet desværre ikke altid. En behandling tager toppen af smerten, så kræfterne måske er til at handle ind en dag. Men så er jeg også sengeliggende igen.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette Lyngholm

   Det er selvfølgelig super ærgerligt, at du er plaget af smerter. Også selvom du har forsøgt at forebygge dem. Hvilken type behandling har du fået?
   Personlig tror jeg at jeg havde fortsat behandlingen, men det kræver selvfølgelig at man har overskuddet til det.
   Jeg håber du kommer godt igennem de sidste to måneder af graviditeten. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Wellness event og konkurrence