Firkornsgrød

Smertefri fødsel

smertefri fødsel Smertefri fødsel
Nogle af jer har spurgt ind til min oplevelse med bogen ‘smertefri fødsel‘ efter jeg nævnte den i min fødselsberetning. Da jeg var omkring uge 15 af min graviditet og sad til frisøren, var det faktisk hende der nævnet den for mig, da hun også var gravid. Hun havde selv erhvervet sig bogen og var igang med at læse den. Bogen skulle indeholde konkrete fødeteknikker til en aktiv fødsel uden angst og med meget mindre smerte – hvis nogen smerte overhovedet. På vej hjem fra frisøren købte jeg bogen.
Jeg har ikke på noget tidspunkt af min graviditet været bange for fødslen, men da min frisør fortale mig om forfatterens tilgang til fødsler var jeg fuldstændig solgt. Hun mener nemlig at man er i stand til gennem fokus at kontrollere smerten. Om det så er i større eller mindre grad, er sikkert forskelligt fra kvinde til kvinde, men jeg kunne godt se fornuften i at øve mig på hvordan jeg ville reagere når veerne tog til. Ikke mindst fordi man hører fra størstedelen af de kvinder der har født, at det er det mest smertefulde de har prøvet.
I bogen finder man forskellige øvelser til at fokusere på andet end smerte bl.a kombinationsafspændinger og en ‘guide’ til hvordan man alternativt kan trække vejret (laborovejrtrækning), alternativt i forhold til hvad man lærer til fødselsforberedelse.
Der er flere forskellige øvelser gennem bogen, men de to ovenfor er dem jeg brugte. Netop disse fungerede fantastisk for mig og faldt mig helt naturligt efter at have øvet dem. Dog må jeg indrømme at jeg ikke har været en flittig elev, da jeg ganske hurtigt havde en fornemmelse af at de sad på rygraden. I bogen står der hvornår man bør begynde på øvelserne og hvor ofte man skal træne dem. Jeg var ikke i nærheden af at træne dem i den anbefalede mængde, men vi er jo alle forskellige.
Er det ikke bare noget hurlumhej med alternative øvelser? Ikke hvis du spørger mig, i bogen begrundes og uddybes teorien bag alle øvelser så man forstår hvorfor de virker.

Under min fødsel spørger min jordemoder om jeg har været på ‘Smertefri Fødsel Kurset’, da hun kan genkende de teknikker jeg brugte. Jeg fik fremstammet et “JA”, efterfulgt af et “NEJ jeg har læst bogen!” Det er nemlig også muligt at tage kurser både i Aarhus og København. Og så er der vist noget om et gratis foredrag, men jeg har altså bare brugt bogen.

Nu sidder i sikkert og er spændte på, om jeg så havde en smertefri fødsel. Mange af mine veninder har også spurgt som det første om det gjorde ondt. Mit ærlige svar er nej, det gjorde ikke ondt. Det er svært at forklare, for det er det mest ubehagelige jeg nogensinde har prøvet og under nogle veer, vidste jeg knap nok hvad jeg skulle gøre af mig selv. Men det gjorde ikke som sådan ondt. Mit fokus lå et helt andet sted – på at arbejde med min krop frem for at bremse den. Og da det var tid til at presse, var det en kæmpe lettelse. Jeg mærkede ikke veerne længere og fokuserede udelukkende på, at skulle bruge alle muskler i min krop på at presse. Når jeg tænker på det i dag, synes jeg det var den vildeste og fedeste oplevelse, for gud hvor var det hårdt arbejde. Langt hårdere end at dyrke crossfit i 37 grader i marbella (hvilket også er voldsomt hårdt!) Min fødsel gik hurtigt, jeg har været i god form under hele min graviditet og det siges at man er bedre til at håndtere kortisol (kroppens stresshormon), når man træner meget da kroppen genkender kortisol fra træningen. Jeg tror på at kombinationen af de forskellige ting har gjort en forskel for mig. Jeg fødte Amilia uden at få smertestillende, jeg følte ikke behovet var der. Min indgangsvinkel til fødslen har hele tiden været,  at jeg ville jeg føde uden smertestillende. Dog havde bestemt ikke noget imod at få smertestillende, hvis jeg lå og vred mig i smerte.

Min veninde havde også købt bogen, men synes den var for lang (255 sider). Jeg kan til dels give hende ret, da den kan virke lidt uoverskuelig med alle de øvelser. Det kan også være at vi bare begge er typen, der har for meget krudt i røven. Alligevel vil jeg anbefale bogen, da jeg har plukket i de ting jeg følte jeg kunne bruge. Der er også nyttig info til fødselshjælperen (din kæreste, mand, mor eller hvem du nu har med). Og så nævner jeg i min fødselsberetning at vi brugte akupressur punktet SP6, som siges at kunne sætte gang i sammentrækningerne. Bogen er fyldt med tips og info, så alt i alt synes jeg det er en fantastisk bog.

6 kommentarer

 • Nu var den bog slet ikke udgivet da jeg i sin tid fødte mine børn, så jeg ved ikke om jeg ville bruge den eller ej, men jeg er dog ret sikker på, at det mest væsentligste er at man er stærk – for som du skriver… det er virkelig hårdt arbejde.
  Jeg ville faktisk ønske, at man lavede en undersøgelse af fødende kvinder for at se betydningen af en stærk core i fht. alle de vejrtrækningsøvleser, som de ellers fokuserer på, for af alle de veninder jeg har, der har født, er der et meget tydeligt mønster… dem som er i form har en fødsel som føles som en hård fysisk sportsaktivitet, mens dem ude af form oplever smerte…
  – måske skal man ligefrem til at guide kviner om styrketræning i graviditeten 🙂
  – nå bare lige lidt tanker 🙂 – god dag!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette Lyngholm

   Super spændende og meget interessant kommentar og ikke mindst betragtning du har gjort dig.
   Jeg er overbevist om at det mønster du ser er en tendens vi vil se mere og mere. Jeg HÅBER at min bog om træning for gravide, kan være med til at give flere kvinder en bedre fødsel. Det er i hvert fald forskning på at kvinder der træner har færre komplikationer under fødslen. Så du er bestemt ikke ude på et sidespor med dine tanker! 🙂 Tak for din kommentar Lise 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Hvilke 2 øvelser var det du brugte Mette? Du skriver ‘dem ovenfor’ kan ikke lige finde det? 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette Lyngholm

   Hej Christina,

   Jeg brugte laborovejrtrækning og kombinationsafspændning 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • M

  Jeg glædede mig også sådan til min fødsel, og var slet ikke bange. Jeg læste også bogen og elsker tilgangen! Endte så med en fødsel, der tog over tre døgn, og alt det smertestillende, jeg kunne få (efter to døgn hvor jeg holdte veerne ud og arbejdede med min krop – intet skete, jeg åbnede mig ikke én centimeter) samt fik hindeløsning, taget vandet, ve-drop etc. Puha det var udmattende. Men når jeg ser tilbage har jeg bare lyst til at gøre det igen, oplevelsen har slet ikke skræmt mig – næste gang vil jeg helt sikkert læse bogen igen, den er bare fantastisk!!!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette Lyngholm

   Bogen er intet mindre en fantastisk! Jeg er så glad for den og glæder mig faktisk allerede til min næste fødsel når den tid kommer. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Firkornsgrød