Smil mere, bekymre dig mindre

Har du selvkontrol?

IMG_9365Her til morgen så jeg et lille sjovt eksperiment lavet af DR P1, som viser hvor svært det er at udskyde sine behov. Fire børn får hver placeret to flødeboller foran sig. Kan de lade være med at spise dem i 5 minutter, får de to mere. Spiser de én flødebolle får de én mere, og spiser de begge får de ikke flere.  ‘Ville du kunne vente med at spise flødebollerne?’ I kan se en video fra eksperimentet her

Min egen selvkontrol har udviklet sig en hel del. Op til mine konkurrencer har jeg levet i mange måneder uden alt hvad der hedder slik, kage, is, brød, pasta osv. Det har været en kæmpe udfordring. Især at sidde i en biograf fyldt med slik- og popcornspisende mennesker, når man selv sad med en snollet kildevand. Jeg kan love jer for, at jeg har haft en indre diskusssion med mig selv haha!

Uden at det skal være så ekstremt, kan det jo stadig være svært at beherske selvkontrol. Nu konkurrer jeg ikke længere, og udelukker derfor ikke bestemte fødevarer fra min kost – alt med måde! Jeg har bestemt lyst til brunsvir til fødselsdage og slik hver fredag aften til xfactor, men har fået langt mere selvkontrol, så nogle gange takker jeg nej. Faktisk er det noget jeg gennem de sidste år, har talt med mange mennesker om. Især når folk er ude efter en sundere livsstil eller et vægttab. En af mine veninder mente ikke at hun havde rygraden til det, men som Sofie Münster også skriver i artiklen fra DR, er selvkontrol ikke medfødt. Det er en mental muskel, der kan trænes op!

Nu skal det ikke lyde som om at jeg er en maskine der altid takker nej, for jeg kan bestemt også ‘falde i’. Men jeg kan nikke genkendende til at rygraden kan trænes, og at resultatet giver pote! Så tab ikke modet derude hvis du har en rygrad som en regnorm. 🙂 Hvornår har i sværest ved at at takke nej eller lade slikket ligge i skuffen?
Personligt synes jeg i nogle situationer, at det kan virke uhøfligt når jeg takker nej. Hvilket i bund og grund måske er åndssvagt.


I onsdags udlovede jeg på bloggen en goodiebag fra magasin, som jeg i dag har trukket en vinder af. Den heldige blev Louise Gross, du modtager en mail fra mig.

10 kommentarer

 • Tanja

  Jeg har sådan tænkt på, om du har nogle før billeder af dig selv, inden du begyndte at gå lige så meget op i sundhed og træning som nu, hvor du har den flotteste veltrænede krop? 🙂 synes det er enormt inspirerende at se, hvordan man kan ændre sin krop og hvad folk har gjort for at nå fra der der var deres udgangspunkt til det fantastiske resultat de står med idag.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette Lyngholm

   Jeg må lige prøve at kigge mine gamle billeder igennem. 🙂
   Nu har jeg altid dyrket meget sport, så det vil ikke være sådan helt vilde før/efter billeder. Men man vil kunne se at jeg har fået formet min krop anderledes.
   Jeg ser hvad jeg kan finde frem 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • LouIse Hansen

  Hej Mette
  Jeg synes ikke du skriver om hvordan du håndtere at styre din selvkontrol? det er noget jeg kæmper med til dagligt. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette Lyngholm

   Jeg tror min selvkontrol er opbygget over tid. Nu har jeg prøvet at leve helt uden diverse fristelser gennem en længere periode (pga bikini fitness). Dengang var jeg så fokuseret på målet og på at få en medalje om halsen, at jeg blev motiveret til at udgå alt hvad der kunne påvirke mig mine resultater negativt.
   I dag er der plads til at give slip i ny og næ. Hvilket jeg tror er en bedre løsning for de fleste. Jeg tror på det er nemmere at få lov engang imellem, fremfor at undgå sukker helt. Ofte oplever man at hvis man ikke må få fx chokolade, så får man netop lyst til det. Personligt fungerer jeg godt med lidt rammer, fx spiser vi kun slik i weekenden. Jeg ved også at hvis jeg får sukker hver dag, så bliver jeg afhængig af det og styrer mit humør. Tja og så kender jeg også mig selv godt nok til at vi ikke skal have det liggende. Derfor køber vi altid kun søde sager, når vi har planlagt at spise dem. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Min selvkontrol hænger faktisk meget sammen med, hvor godt jeg ellers har det. Er jeg stresset, ked af det og overvældet af livets dagligdag, så er min selvkontrol nærmest ikke eksisterende, fordi jeg går i et overlevelsesmode, hvor sukker bare ikke er en prioritet. Er jeg derimod i balance, sover godt og har det godt, så har jeg overskud til at forberede sund mad og kan sagtens nyde et par stykker chokolade, uden at det betyder, at jeg tømmer fadet 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette Lyngholm

   Det kender jeg alt for godt Anna. Og når det bare kører derud af, så er det skide nemt for man er inde i en stime. Modsat skal man virkelig finde rygraden frem for at finde tilbage til den gode stime, når man først er på et lille sidespor. 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mie

  Jeg tror, for mit vedkommende, det ikke at kunne “få lov” at spise slik og andre søde sager pga. Jeg er igang med et vægttab er hårdt da jeg virkelig holder af at få lidt sødt eller salt en gang imellem. Jeg har nu været igang i 3 måneder og har smidt 14,5 kg. Jeg er sgu stolt! Og jeg kan sagtens sige nej uden problemer. Det der kan bekymre mig om hvordan det skal gå når jeg har nået mit mål og på det tidspunkt kan tillade mig at spise de søde sager igen… Kan jeg styre mig? Jeg synes bare tanken om det skræmmer mig…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette Lyngholm

   Wauw Mie! Det er virkelig flot, kæmpe skulderklap.
   Det må være den bedste følelse.
   Kan godt forstå det skræmmer dig lidt. Nu har jeg selv haft 6 måneder under søde sager pga min konkurrence. Der tænkte jeg også over hvordan det ville gå bagefter. Men det gik overraskende godt, min trang til søde sager var blevet langt mindre end før jeg havde haft de 6 måneder. Jeg tror det var en kombi af flere ting. Især var det en øjenåbner at jeg faktisk ikke behøvede det. Og så alle de gode ting ved ikke at være afhængig af sukker. (Mere energi, bedre selvværd, bedre humør osv). Jeg er sikker på du finder en sund balance hvor du også kan få plads til lidt sødt i ny og næ 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sikke et spændende emne at tage op. Tror også selv, at min selvkontrol halter, når jeg er i sociale sammenhænge, hvor jeg er bange for at blive set skævt til, hvis jeg takker nej.

  http://www.marieschleidt.bloggersdelight.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette Lyngholm

   Samme dilemma her. I nogle sammenhænge kan det blive helt akavet når man takker nej. Det er som om, at et ‘ellers tak’ ikke bliver accepteret eller som du skriver set skævt til. Det er jo ikke fordi man aldrig vil have lidt til den søde tand, men det er som om at folk ikke altid forstår. Jeg oplever ofte, at folk ser mig lidt sort på hvidt. ‘Siger hun nej én gang, så spiser hun nok aldrig usundt’ 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Smil mere, bekymre dig mindre